VanHeden Old VanHeden

Datablad

Robot-plattformar Digitala/analoga komponenter AVR/Raspberry Kommunikation Kringutrustning Displayer Sensorer Knappar & LEDs Gott & Blandat Alla PDF:er

Övrig information

Handledningar Karta över ISY Tips o Trix Kuriosa FAQ

Logik-kretsar

TTL

Transistor-Transistor-Logik. En verklig spin-off-effekt av det amerikanska rymdprogrammet under 1960-talet.1) Man behövde små byggblock av logik för att kunna miniatyrisera den beräkningskapacitet som behövdes ombord på raket och månlandare. Det fanns ytterligare åtminstone en sådan serie med digitala komponenter, 93-serien, men av den finns nästan enbart drivkretsen 9368 kvar. 74-serien blev snabbt populär och tillverkas fortfarande. Den ursprungliga 74-serien var både långsam och strömkrävande. Med LS-(Low power Schottky)-teknik blev den både något snabbare och strömsnålare.

CMOS

CMOS-kretsar liknar TTL-seriens kretsar men tillåter varierande matningsspäning (0 - 15 V). För elementära logikfunktioner använder vi TTL-kretsar men senare kretsar ur CMOS-serien innehåller en del ytterligare intressanta funktioner varför de är representerade här.

CPLD-kretsar

De CPLD:er som kan användas numera tillhör Xilinx’ XC9500-familj. Den tidigare använda 22V10-kretsen finns med mest av rent historiska skäl. Vi kanske inte ens kan bränna den i dagsläget.

Xilinx

  • XC9500
  • XC9536
  • XC9572
  • XC95108
  • Cypress

    Databladet är visserligen AMD:s, för det var innehållsrikare. Vi använde dock Cypress syntetiseringsprogram för att programmera dem till att börja med. Det här är också ett exempel på att samma kretsar mycket väl kan tillverkas av flera olika tillverkare under flera namn. Ofta är namnet dock på ett ungefär detsamma. Faktumet att tillverkarnamnen skiljer sig åt behöver inte heller nödvändigtvis betyda att de tillverkats i olika fabriker. En omfattande samkörning och inhyrning i de fabriker som har produktionskapacitet för stunden förekommer.

  • 22V10 22 ingångar, 10 utgångar, 10 makroceller

  • W3.CSS

    Friday