VanHeden Old VanHeden

Datablad

Robot-plattformar Digitala/analoga komponenter AVR/Raspberry Kommunikation Kringutrustning Displayer Sensorer Knappar & LEDs Gott & Blandat Alla PDF:er

Övrig information

Handledningar Karta över ISY Tips o Trix Kuriosa FAQ

Digitala/analoga komponenter

TTL

Transistor-Transistor-Logik. En verklig spin-off-effekt av det amerikanska rymdprogrammet under 1960-talet.1) Man behövde små byggblock av logik för att kunna miniatyrisera den beräkningskapacitet som behövdes ombord på raket och månlandare. Det fanns ytterligare åtminstone en sådan serie med digitala komponenter, 93-serien, men av den finns nästan enbart drivkretsen 9368 kvar. 74-serien blev snabbt populär och tillverkas fortfarande. Den ursprungliga 74-serien var både långsam och strömkrävande. Med LS-(Low power Schottky)-teknik blev den både något snabbare och strömsnålare.

CMOS (både digitala och analoga)

CMOS-kretsar liknar TTL-seriens kretsar men tillåter varierande matningsspäning (0 - 15 V). För elementära logikfunktioner använder vi TTL-kretsar men senare kretsar ur CMOS-serien innehåller en del ytterligare intressanta funktioner varför de är representerade här.

Operationsförstärkare

I dokumentet kopplingstips ingår bl a typkopplingar för op-förstärkare.

Vanliga OP

LM324 är en ganska långsam operationsförstärkare men den fungerar utmärkt vid tonfrekvenser. 4-dubbel 5V matning. Inte speciellt kritisk vid inkopppling och har det visat sig tämligen stryktålig. För kopplingsexempel titta på kopplingstips

Video-opampar

Komparatorer

A/D- och D/A-konverterare

Analog-till-digital-konverterare (ADC)

Varför behöver en A/D-omvandlare sample & hold?

Digital-till-analog-konverterare (DAC)

Programmerbar logik

De CPLD:er som kan användas numera tillhör Xilinx’ XC9500-familj.

Vi använder ett antal FPGA:er i våra kurser, uteslutande i form av utvecklingskort. Varje kurs har sin egna uppsättning datablad.

Drivkretsar

Du kan också hitta lite drivkretsar på sidan om kommunikation.

Mer

Fler komponenter hittar du på sidan kringutrustning. Den innehåller typiska tillbehör till en enchipsdator, så som minnen, realtidsklockor etc.


W3.CSS

Thursday